
Starten in de bouw als zzp’er: alles wat je moet weten!
Home > Je eigen bedrijf starten > Branche-informatie en tips > Starten in de bouw als zzp’er
Geplaatst: 26-02-2025
Laatst geüpdatet: 31-03-2025
Starten als zzp’er in de bouw, bijvoorbeeld als stukadoor, timmerman of schilder? Daar komt veel bij kijken. Een goede voorbereiding van je eigen onderneming is belangrijk. In dit artikel lees je alles wat je moet weten voor een succesvolle start als zzp’er in de bouw.
Inhoudsopgave
- Wat komt er kijken bij starten in de bouw?
- Klanten vinden en relaties opbouwen
- Wat houdt de boekhouding van een bouwbedrijf in?
- Uitdagingen en hoe deze te overwinnen
- Wat kan Zelfstandigen Bouw voor jou betekenen?
- Een succesvol bouwbedrijf starten begint met een sterke basis
- Veelgestelde vragen over starten in de bouw
Wat komt er kijken bij starten in de bouw?
Voordat je start als zzp’er in de bouw, moet je een aantal zaken op orde hebben. Hoeveel geld heb je nodig om te starten? Bijvoorbeeld voor gereedschap, machines of een werkbus? Wat zijn je algemene voorwaarden? Wat wordt je uurtarief? Veel zaken om over na te denken. Gelukkig helpen wij je op weg.
Welke belangrijke stappen onderneem je eerst?
Je begint met een aantal praktische zaken:
- Als zelfstandig ondernemer in de bouw ben je zelf verantwoordelijk voor je materialen. Investeer in kwalitatief goed gereedschap en duurzame materialen. Dit zorgt niet alleen voor beter vakmanschap, maar verlengt ook de levensduur van je spullen, waardoor je op de lange termijn kosten bespaart.
- Je schrijft je in bij de Kamer van Koophandel. Deze inschrijving regel je eenvoudig online. Bedenk vooraf een passende bedrijfsnaam en kies de rechtsvorm die bij je onderneming past. Daarna maak je een afspraak bij een KVK-kantoor bij jou in de buurt om je inschrijving definitief te maken.
- Het is essentieel om je boekhouding op orde te hebben. Je bent als ondernemer verplicht om deze bij te houden. In het begin kan dit ingewikkeld en tijdrovend zijn, maar een betrouwbaar boekhoudprogramma, zoals e‑Boekhouden.nl, helpt je hier uitstekend bij. Door je administratie vanaf dag één goed te organiseren, wordt het proces steeds eenvoudiger en bespaar je veel waardevolle tijd. Later in dit artikel gaan we hier dieper op in.
- Zorg dat je de juiste verzekeringen afsluit en de benodigde vergunningen regelt voor je bouw- of klusbedrijf. Het afsluiten van de juiste verzekeringen beschermt je tegen financiële risico’s, zoals schadeclaims, diefstal of arbeidsongeschiktheid. Vergunningen zorgen ervoor dat je werkzaamheden voldoen aan de juiste wet- en regelgeving. Zonder deze regelingen loop je het risico op hoge kosten, boetes of zelfs stillegging van je bedrijf, later in het artikel komen we hier nog op terug.
Droom je ervan om je eigen bedrijf te starten, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij hebben een handig stappenplan voor je gemaakt. Hierin vind je alle essentiële stappen om succesvol van start te gaan. Zo weet je precies wat je moet regelen en voorkom je verrassingen.
Bekijk het stappenplan. Hieronder lees je meer over waar je specifiek in de bouwsector rekening mee moet houden.

Klanten vinden en relaties opbouwen
Wanneer je klaar bent om aan de slag te gaan, is het tijd om actief op zoek te gaan naar werk. Een sterk klantenbestand opbouwen kan op verschillende manieren:
- Lid worden van een bemiddelingsbureau: Deze bureaus ontvangen opdrachten en verdelen ze onder ingeschreven zzp’ers. Dit is een snelle en eenvoudige manier om als starter aan werk te komen.
- Netwerken en mond-tot-mondreclame: Laat na elke klus een visitekaartje of folder met je bedrijfsgegevens achter en vraag klanten om je aan te bevelen bij familie en vrienden. Je kunt je kaartje ook afgeven bij grotere bouwbedrijven, zodat ze weten dat je beschikbaar bent voor opdrachten.
- Online zichtbaarheid vergroten: Zorg ervoor dat je goed vindbaar bent via Google, bijvoorbeeld met een bedrijfswebsite of een Google Mijn Bedrijf-profiel. Promoot je diensten ook via sociale media, zoals Facebook, Instagram en LinkedIn, om een breder publiek te bereiken en potentiële klanten aan te trekken.
Wat houdt de boekhouding van een bouwbedrijf in?
De boekhouding van een bouwbedrijf omvat het bijhouden van inkomsten, uitgaven, offertes en facturen om een duidelijk financieel overzicht te behouden. Dit helpt bij het beheren van kosten voor materialen, machines en arbeidsuren en zorgt voor een correcte belastingaangifte. Daarnaast zorgt een goede boekhouding voor een helder en actueel inzicht in je financiën.
Grip op je financiën met een overzichtelijke boekhouding
Veel klanten vragen vooraf om een offerte om duidelijkheid te krijgen over de kosten van een project. Zodra de offerte is geaccepteerd en de klus is afgerond, zet je deze eenvoudig om in een factuur. Je doet dit supermakkelijk via een boekhoudprogramma zoals e‑Boekhouden.nl.
Wist je dat: Een duidelijke, overzichtelijke factuur de kans verhoogt op een tijdige betaling? Door je factuur in je eigen huisstijl te maken, straal je professionaliteit uit. Voeg eventueel een betaallink toe, zodat klanten nog sneller en makkelijker kunnen betalen.
Btw-aangifte voor zelfstandig ondernemers in de bouw.
Als ondernemer in de bouw ben je verplicht om btw-aangifte te doen, dit kan maandelijks, per kwartaal of jaarlijks. Het is verstandig om dit elk kwartaal te doen om onnodige boetes te voorkomen en overzicht te behouden. De Belastingdienst bepaalt hoe vaak je btw-aangifte moet doen.
Met e‑Boekhouden.nl regel jij je btw-aangifte eenvoudig en snel. Heb je al je bonnen en facturen netjes verwerkt in de boekhouding? Dan zetten wij de btw-aangifte automatisch voor je klaar. Je hoeft alleen de gegevens nog maar even te controleren en daarna verstuur je met één klik je btw-aangifte naar de Belastingdienst. Bovendien kun je direct betalen via iDeal, zodat alles in één keer is geregeld. Ideaal toch?
Btw-verleggingsregel in de bouw
In de bouw geldt vaak de btw-verleggingsregeling, waarbij niet jij, maar de hoofdaannemer de btw afdraagt aan de Belastingdienst. Dit moet duidelijk op de factuur vermeld staan, inclusief het btw-identificatienummer van de aannemer. De regeling geldt alleen voor specifieke werkzaamheden zoals; bouwen, slopen, aanleggen, onderhouden, herstellen en schoonmaken. Voer je een van deze werkzaamheden uit? Dan stuur je een factuur met de vermelding dat de btw is verlegd naar de hoofdaannemer.
Efficiënt werken met tools en software
Efficiënt werken is essentieel, zodat je zoveel mogelijk tijd overhoudt en kunt besteden aan je werk in de bouw. Verschillende tools maken ondernemen makkelijker, zoals software voor projectadministratie, planning en calculatie. Dit geldt ook voor de boekhouding. e‑Boekhouden.nl is ontwikkeld voor en door ondernemers en heeft alles wat jij als ondernemer in de bouw nodig hebt. Van uren registreren tot offertes en facturen te versturen en automatisch je btw-aangifte doen.

Uitdagingen en hoe deze te overwinnen
Als startende zzp’er in de bouw kun je verschillende uitdagingen tegenkomen, zoals:
- Boekhouding bijhouden: Het bijhouden van je boekhouding kan in het begin lastig zijn. Gelukkig kun je dit prima zelf. e‑Boekhouden.nl helpt je hierbij door processen te automatiseren en overzicht te creëren. Daarnaast staat ons deskundig Support Center bij vragen graag voor je klaar.
- Onstabiel inkomen: Zeker in de beginfase kan je inkomen wisselen. Een goed overzicht van je financiën in je boekhouding geeft rust. Daarnaast is het verstandig om financiële reserves op te bouwen en je budget slim te verdelen om periodes met minder werk op te vangen. Zorg dus voor een buffer.
- Concurrentie in de bouw: Er zijn veel zzp’ers actief, waardoor je je moet onderscheiden. Werk aan een sterke reputatie en vraag klanten om positieve beoordelingen op Google of andere reviewsites om vertrouwen op te bouwen bij nieuwe opdrachtgevers.
- Gebruik van eigen gereedschap: Zorg ervoor dat je met je eigen gereedschap en materialen werkt. Gebruik je spullen van een opdrachtgever? Dan kan dit wijzen op schijnzelfstandigheid, wat gevolgen kan hebben voor je belastingstatus.
Wat kan Zelfstandigen Bouw voor jou betekenen?
Zelfstandigen Bouw zet zich in voor de belangen van zzp’ers in de bouw. Met diverse diensten en activiteiten helpen ze zelfstandigen hun positie en ondernemerschap te versterken. Een goede regeling bij arbeidsongeschiktheid is essentieel, maar verzekeringen zijn vaak duur. Daarom biedt Zelfstandigen Bouw een betaalbaar en eerlijk alternatief: AOV Bouw – een arbeidsongeschiktheidsvoorziening vóór en dóór zelfstandigen in de bouw, toegankelijk voor zowel jong als oud.
Daarnaast kunnen zzp’ers via Zelfstandigen Bouw verschillende zakelijke verzekeringen afsluiten, zoals een Collectieve Ongevallenverzekering, Aansprakelijkheidsverzekering of een verzekering voor een bedrijfsbus. Ook bieden ze deskundige rechtsbijstand en voorzien ze hun leden van waardevolle adviezen en informatie. Dankzij hun jarenlange ervaring met zelfstandigen in de bouw beschikken ze over uitgebreide kennis en expertise.
Een succesvol bouwbedrijf starten begint met een sterke basis
Als zzp’er in de bouw is een goede voorbereiding essentieel. Door de stappen in dit artikel te volgen, zorg je ervoor dat je goed van start gaat. Met de juiste voorbereiding en tools sta je sterker in je onderneming. Neem de tijd om alles goed te regelen, en voor je het weet ben je aan de slag met je eerste klus!
Probeer nu gratis uit!
Voor startende ondernemers is het online boekhoudprogramma e‑Boekhouden.nl de eerste 15 maanden van hun onderneming helemaal gratis. Je kunt dan zonder beperkingen online boekhouden en factureren, inclusief alle geavanceerde functies als bankkoppelingen, scan & herken en gebruik van de mobiele app.
Gratis uitproberenZonder verplichtingenVeelgestelde vragen over starten in de bouw
Wat heb ik nodig om te starten als zzp'er in de bouw? |
|||
Zorg dat je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, sluit de juiste
verzekeringen af en zorg dat je de juiste gereedschappen en machines hebt.
|
|||
Hoe schrijf ik me in bij de Kamer van Koophandel? |
|||
Je kunt je online inschrijven bij de Kamer van
Koophandel. Hier bepaal je je bedrijfsnaam en kies je een rechtsvorm die
past bij jouw situatie. Na je online registratie maak je een afspraak om je
inschrijving definitief te maken.
|
|||
Hoe werkt de btw-verleggingsregeling in de bouw? |
|||
Als je als zzp’er in de bouw werkt, krijg je te maken met de
btw-verleggingsregeling. Dit betekent dat je de btw niet op je factuur zet, maar
deze verlegt naar je opdrachtgever. Je vermeldt op de factuur "btw verlegd" en je
opdrachtgever draagt de btw af aan de Belastingdienst. Zo hoef jij je daar geen
zorgen over te maken!
|
|||
Moet ik een boekhouder in dienst nemen als ik begin in de bouw? |
|||
Nee, het is niet verplicht om een boekhouder in dienst te nemen wanneer je start in
de bouw. Met een gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma zoals e‑Boekhouden.nl kun je
zelf eenvoudig je administratie bijhouden. Onze software helpt je stap voor stap,
zodat je altijd overzicht hebt en geen belangrijke zaken over het hoofd ziet.
|
|||
Kan ik boekhoudsoftware ook gebruiken voor meerdere bouwprojecten? |
|||
Ja, met e‑Boekhouden.nl kun je eenvoudig meerdere projecten beheren. Zo houd je per
project bij wat de inkomsten en uitgaven zijn, en behoud je altijd het overzicht.
Dit maakt het beheren van je bouwprojecten een stuk eenvoudiger.
|
|||
Hoeveel kost het om aan de slag te gaan met e‑Boekhouden.nl? |
|||
Als startende ondernemer kun je e‑Boekhouden.nl de eerste 15 maanden gratis
gebruiken. Na deze periode zijn er verschillende pakketten beschikbaar, afhankelijk
van je behoeften. Zo ga je al vanaf € 9,95 per maand aan de slag met ons uitgebreide
programma.
|
|||
Heb ik een vergunning nodig om een bouwbedrijf te starten? |
|||
Of je een vergunning nodig hebt, hangt af van de specifieke werkzaamheden die je
uitvoert. Voor sommige bouwactiviteiten is een omgevingsvergunning vereist. Het is
daarom verstandig om bij je gemeente na te vragen welke vergunningen je nodig hebt
voordat je van start gaat. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
|
Ook interessant voor jou

Logistiek bedrijf starten: alles wat je moet weten

Eigen horecazaak beginnen

Zorgbedrijf starten: hier kun je op letten