Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Voorraadbeheer en opslag voor je webshop

Webshop expert

  Geplaatst: 14-08-2024

  Laatst geüpdatet: 13-09-2024

Je gaat je eigen webshop beginnen, hoera! Voordat je producten kunt verkopen, moet je eerst een voorraad inslaan. Waar sla je jouw artikelen op? Hoe zorg je ervoor dat je nooit een tekort aan je producten krijgt? In dit artikel leren we je alles over voorraadbeheer.

Inhoudsopgave

 

Voorraad inslaan

Heb je al besloten welke producten je gaat verkopen in je eigen webshop? Bij een leverancier of een groothandel kun je deze producten inkopen. Om voor een leverancier interessant te zijn, is het handig om een ondernemingsplan te hebben. Laat de leverancier ook weten hoe vaak je verwacht een bestelling te plaatsen. Wanneer je al verkoopcijfers hebt, maak je jouw webwinkel ook interessanter voor de leverancier.

De meeste webwinkeliers kopen meteen een veelvoud in van elk product, zodat ze altijd genoeg in huis hebben voor een nieuwe bestelling. Dit betekent dat je een deel van deze producten moet opslaan en er een voorraad ontstaat. In het begin bestaat deze misschien uit maximaal een tiental producten. Maar zodra je webshop groeit, moet je een grotere voorraad inkopen. Het wordt dan ook belangrijker om een volledig en geautomatiseerd overzicht hiervan bij te houden.

Voorraad opslaan

Met eigen voorraad kun je meteen bestellingen versturen nadat je ze ontvangt in je webwinkel. Het is daarom belangrijk dat je een goede hoeveelheid opslaat. Je wil niet zonder voorraad komen te zitten, maar restvoorraad is net zo vervelend. Dit zijn producten die je niet verkoopt en in waarde afnemen, doordat ze bijvoorbeeld verouderen. Tegelijkertijd zorgen deze producten ook voor opslagkosten.

Veel ondernemers starten met een webwinkel vanaf hun zolder of garagebox. In het begin biedt dat vaak genoeg ruimte om een voorraad op te slaan. Als je assortiment begint te groeien merk je al snel dat je meer ruimte nodig hebt. Soms is dit op te lossen door een efficiënte magazijninrichting zoals stellingkasten, maar uiteindelijk heb je waarschijnlijk een grotere ruimte nodig.

Voorraad beheren

Nadat je voorraad veilig is opgeslagen, moet je deze gaan beheren. Je moet bijhouden hoeveel voorraad je van elk product hebt en moet je ook synchroniseren met je webshop. Veel startende webwinkeliers houden de voorraadadministratie in het begin bij in de webwinkelsoftware of eigen spreadsheets.

Je webwinkelsoftware is echter niet ideaal als voorraadsysteem. Een foutje is daar al snel gemaakt. Als je assortiment begint te groeien, is het onhaalbaar om je voorraad steeds handmatig te controleren of bij te houden. Daarnaast hebben veel webshops ook een fysiek afhaalpunt, winkel of meerdere magazijnen. Dan kan het gebeuren dat je bestellingen krijgt voor producten die je niet meer op voorraad hebt liggen.

Software om je voorraad te beheren

Je kunt ook aanvullende software aanschaffen voor je voorraad. De meeste voorraadsoftware is een WMS (warehouse management system) of een ERP-systeem. Een ERP-systeem koppelt alle interne bedrijfsprocessen en automatiseert ze, zodat er minder fouten ontstaan. Deze pakketten richten zich op grote spelers. Voor de gemiddelde webshop zijn deze te ingewikkeld.

Gelukkig zijn er veel spelers die zich juist op (nieuwe) webshops richten. Deze magazijnsoftware integreert je in- en verkoopkanalen, zodat je je voorraad in één overzicht duidelijk hebt. Vaak is deze software ook te koppelen met (post)verzenders, waardoor je logistiek ook verder geoptimaliseerd wordt.

Losse magazijn- of inkoopsoftware

Losse oplossingen voor het beheren van voorraad, zijn bijvoorbeeld Picqer, Infoplus of de inkoopsoftware van Optiply. Afhankelijk van je voorraadvolumes of sector van je webshop zijn er veel verschillende soorten en die zijn allemaal ontworpen om te voorkomen dat er tekorten of overschotten in je voorraad ontstaan.

Daarnaast helpt goede software ook bij het inperken van je inkoop- en opslagkosten. Je kunt de inkoop bijvoorbeeld automatiseren door nieuwe producten te bestellen wanneer de voorraad een bepaald aantal bereikt. Daarnaast berekent het ook de beste omloopsnelheid voor jouw producten.

 

Tip: Ook is het handig om met de software analyses over je voorraad uit te voeren. Welke producten leveren de meeste omzet en marges op? Welke leveren juist kosten op? Als je dit weet kun je je voorraad optimaliseren en minder (of geen) producten inkopen die kosten opleveren.

Sommige webwinkel software-leveranciers hebben zelf al ingebouwde voorraadbeheer functies. Het voordeel hiervan is dat je geen extra kosten hebt voor zelfstandige software. Een nadeel is wel dat deze software minder mogelijkheden biedt. Meestal blijft het beperkt tot het bijhouden van de aantallen. Voor goede analyses moet je dus al snel extra software gebruiken.

Voorraadwaarde beheren

Voor je boekhouding is het van belang om de waarde van je voorraad te weten. De waarde verandert namelijk continu zodra je producten inkoopt en weer verkoopt. De inkoopprijzen zullen waarschijnlijk niet altijd hetzelfde zijn, waardoor het lastig is om handmatig je waarde bij te houden.

 
 

Tip van Dirkjan Vis

Heb je een kleine webshop met maar een paar verschillende producten? Dan kan e‑Boekhouden.nl je hiermee helpen. Heb je een groot en ingewikkeld assortiment? Dan kun je beter andere software gebruiken.

Hoe doe je dit in e‑Boekhouden.nl?

Je importeert een Excel- of csv-bestand met je artikelen of je voert je artikelen handmatig in. Je voert vervolgens je inkoopprijs en actuele voorraad, waardoor e‑Boekhouden.nl meteen de waarde uitrekent. Bij iedere inkoopfactuur die je vervolgens invoert, geef je precies aan welke producten je voor welke prijs hebt ingekocht. e‑Boekhouden.nl zorgt vervolgens dat je voorraad wordt bijgewerkt. Zo weet jij altijd de actuele waarde en boekt e‑Boekhouden.nl je voorraad financieel in je boekhouding. Lees meer over de voorraadadministratie functie van e‑Boekhouden.nl.

Voorraad uitbesteden

Bij het beheren van een voorraad komt dus veel kijken. Je moet zorgen dat je precies genoeg in huis hebt van elk product en op tijd een nieuwe lading inkoopt. Daarnaast brengt het andere extra taken met zich mee.

Zo moet je de voorraad ergens opslaan. Doe dit op een overzichtelijke manier, zodat je de producten snel kunt vinden als ze besteld worden. Daarnaast moet je de bestellingen inpakken en ze opsturen.

Veel webwinkel-eigenaren kiezen er uiteindelijk voor om de voorraad uit te besteden. Dit kan bij een fulfilmentbedrijf. Je slaat je voorraad dan op bij dit bedrijf. Deze partij neemt het orderpicken, inpakken en verzenden volledig over. De tijd die jij hieraan kwijt was, kun je dan besteden aan je andere bedrijfsprocessen.

Veelgestelde vragen over voorraadbeheer voor je webshop

Waarom is voorraadbeheer belangrijk?

Door je voorraad op een goede manier te beheren bespaar je veel kosten. Zo helpt het om de juiste hoeveelheid in te kopen. Als je te veel inkoopt loop je de kans dat je dit met korting moet verkopen of dat je onnodig veel opslagkosten maakt. Bij een te kleine voorraad verlies je soms inkoopkortingen of loop je bestellingen mis omdat je niet meer kunt leveren.

Daarnaast vergroot je de klanttevredenheid als je telkens snel en betrouwbaar kunt leveren. Ook heeft het veel invloed op je bedrijfsvoering, doordat je inzicht hebt in hoeveel geld je nodig hebt voor het kopen van je nieuwe voorraad.

Wat valt er allemaal onder voorraadbeheer?

Voorraadbeheer omvat verschillende activiteiten en processen die ervoor zorgen dat de voorraad op een efficiënte en effectieve manier wordt beheerd. Denk aan het bestellen van nieuwe voorraad of het onderhandelen met leveranciers over prijs, kwaliteit en levertijden. Verder bestaat het uit het organiseren en indelen van opslagruimtes en het bijhouden van hoeveelheden en locaties van voorraadartikelen.

Daarnaast bestaat het uit het analyseren van verkoopdata en historische trends om toekomstige vraag te voorspellen. Maar ook uit het bepalen van optimale bestelniveaus en tijden. Soms, afhankelijk van het type voorraad en de kwaliteit van je systemen, uit het controleren van je voorraad door het doen van steekproeven om te zien of de getallen in de systemen werkelijk kloppen.

Probeer nu gratis uit!

Voor startende ondernemers is het online boekhoudprogramma e‑Boekhouden.nl de eerste 15 maanden van hun onderneming helemaal gratis. Je kunt dan zonder beperkingen online boekhouden en factureren, inclusief alle geavanceerde functies als bankkoppelingen, scan & herken en gebruik van de mobiele app.

Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Ook interessant voor jou

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie