Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Webshop assortiment samenstellen

Webshop expert

  Geplaatst: 14-08-2024

  Laatst geüpdatet: 13-09-2024

Je eerste stap naar een succesvolle webshop is je selectie van de juiste producten. Veel starters gaan in het begin op zoek naar een leverancier van een bepaalde productgroep zoals kleding, sieraden, cosmetica of elektronische apparaten. Daar is niets mis mee. Zonder een goede leverancier kun je niet starten. Maar je mag best kritisch zijn op het aanbod dat een leverancier heeft.

Veel webwinkeliers die op zoek gaan naar een leverancier voor hun webshop komen uit bij grote internationale leveranciers. Logisch, want het aanbod van spelers als Alibaba, AliExpress, DHGate of soortgelijke leveranciers is enorm. Je kunt een complete kleding- of sieradenwinkel beginnen met een van deze platforms. Vaak is dat ook best eenvoudig om op te zetten.

 

Tip: Benieuwd naar alle stappen voor het starten van een webshop? Bekijk dan ons stappenplan: webshop beginnen.

Inhoudsopgave

Jouw meerwaarde ten opzichte van AliExpress

Grote Aziatische platforms zijn vaak perfect ingericht op nieuwe retailers. Ze hebben goede integraties met webwinkelsoftware en werken meestal zonder minimale afnames. Je kunt deze producten zelfs dropshippen. Dit betekent dat de leverancier direct naar jouw klanten verzendt. Je koopt artikelen dan niet in en je slaat geen voorraad op. De leverancier verzorgt ook de verzending.

Maar daar schuilt ook een valkuil. Want waarom zou iemand iets in jouw webshop kopen als die dat ook op tientallen andere webshops, of zelfs bij de leverancier zelf kan? Daarnaast is het belangrijk dat je goed bekend bent met wat je verkoopt. Op sites als AliExpress kun je veel leuke artikelen vinden, maar soms zijn ze alleen getest voor de Chinese markt. Niet alle producten zijn geschikt, of zelfs toegestaan op de Europese markt.

Risico's van inkopen bij internationaal platform

Op internationale platforms kun je werkelijk alles inkopen. Maar dat betekent niet dat je het ook zomaar kunt verkopen! Met simpele huishoudelijke artikelen of eenvoudig speelgoed kan je zelf nog wel inschatten wat de risico's zijn. Maar als je een webshop wilt beginnen in kleding, cosmetica of elektrische apparaten, dan is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van alle kenmerken en risico's van wat je verkoopt.

Kledingmaten zijn in het buitenland vaak anders. Ook lijken kleuren of zelfs de pasvorm vaak zelden op wat er op een productfoto wordt afgebeeld. Voor je het weet zit je met een grote stapel retouren.

"Bij een internationaal platform kun je dit meestal niet declareren bij je leverancier. Ook cosmetica waarvan je de ingrediënten niet kunt controleren, of elektrische apparaten zonder CE-keurmerk, kun je beter niet verkopen. Als er iets mis blijkt te zijn met deze producten, ben jij daarvoor aansprakelijk. Daarnaast kun je er ook flinke boetes voor krijgen."

 
 

Moeite doen voor een leverancier

Als je iets meer de tijd neemt voor het zoeken naar de ideale leverancier, zorgt dat er vaak ook voor dat je minder directe concurrentie hebt. Laat je dus niet direct afschrikken door een leverancier waarbij je zelf moeite moet doen om de artikelen te mogen zien, of waarbij je zelf actie moet ondernemen om de artikelen toe te voegen aan je webshop.

Juist als je er zelf wat meer moeite voor moet doen, kom je sneller tot een echt eigen assortiment. De meeste Europese leveranciers tonen niet meteen het volledige assortiment of alle tarieven op een website. Je moet dus eerst even contact opnemen voor je hier toegang tot krijgt. Merken die jij leuk vindt kun je ook zelf benaderen en vragen met welke groothandels zij zoal zakendoen. Daarmee toon je ook al gelijk je ondernemerschap.

Voorwaarden om in te mogen kopen

Verder werken Europese groothandels soms met eigen voorwaarden. Denk aan minimumafnames, waardoor je direct veel moet investeren. Maar er zijn ook genoeg leveranciers te vinden die wel met kleinere afnemers samen willen werken.

Zelfs in Nederland zijn er genoeg leveranciers te vinden. Maar omdat ze business-to-business werken, hebben ze vaak zelf geen eigen webshop. Je moet er dus even naar zoeken. Bezoek bijvoorbeeld offline beurzen, zoals Trade Mart of groothandels als TICA.

Via online platforms als Orderchamp of Faire kom je snel in contact met zowel grote als kleinere groothandels. Veel hiervan zijn zelf ook nog vrij klein, waardoor de voorwaarden soepel zijn. Vaak kun je zo eenvoudig een uniek assortiment opbouwen via meerdere leveranciers.

Veelgestelde vragen over het samenstellen van jouw assortiment

Hoe stel je een assortiment samen?

     
  1. Bepaal voor jezelf wat je graag zou willen verkopen. Met welke producten kun en wil jij je hele dag straks vullen?
  2. Bepaal op welke doelgroep jij je richt en zoek daar passende producten bij.
  3. Kijk wat je concurrenten zoal verkopen (concurrentieanalyse). Hier kun jij al veel van leren en meenemen in jouw keuzes.
  4. Stel doelen voor je assortiment op. Je assortiment moet passen bij je ambities. Wat wil je met de verkoop van je assortiment bereiken?
  5. Groepeer het assortiment en bepaal hoeveel producten je kunt inkopen en verkopen.
  6. Analyseer de resultaten. Zijn er producten die helaas niet goed verkopen of zijn er eventueel nog andere producten die je kunt toevoegen?

Hoe integreer ik mijn webshop assortiment met e‑Boekhouden.nl?

     
e‑Boekhouden.nl heeft met iedere webwinkelsoftware een koppeling. Hoe je de koppeling maakt is afhankelijk van de software. Voor iedere partij is er een duidelijke handleiding beschikbaar die jou door de stappen leidt. Deze vind je in de kennisbank.

Probeer nu gratis uit!

Voor startende ondernemers is het online boekhoudprogramma e‑Boekhouden.nl de eerste 15 maanden van hun onderneming helemaal gratis. Je kunt dan zonder beperkingen online boekhouden en factureren, inclusief alle geavanceerde functies als bankkoppelingen, scan & herken en gebruik van de mobiele app.

Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Ook interessant voor jou

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie