Gratis uitproberenZonder verplichtingen
Kalender
Start in april en boekhoud de rest van dit jaar met 50% korting op alle pakketten. Bekijk hier!
Start in april: 50% korting op alle pakketten!
Sluiten
Btw-aangifte

Btw-aangifte

Registeraccountant (RA)

Geplaatst: 23-10-2023

Laatst geüpdatet: 31-03-2025

Hoe betaal je je btw? Hoe zorg je ervoor dat je je btw op tijd terugkrijgt? Dat doe je door middel van een btw-aangifte. In dit artikel lees je meer over wanneer je btw-aangifte doet, je eerste btw-aangifte, wanneer je btw moet betalen en hoe je btw kunt terugvragen.

Inhoudsopgave

Btw-aangifte doen

Zodra je je bedrijf hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, krijg je van de Belastingdienst bericht of je ook ondernemer bent voor de omzetbelasting (btw). In deze brief staat ook wanneer je btw-aangifte moet doen.

In iedere btw-aangifte neem je de btw over je verkopen in die periode. Deze btw ga je afdragen. Aan de andere kant vraag je tegelijkertijd btw terug van je inkopen en investeringen die je hebt gedaan in die periode. Dit is je voorbelasting. Het saldo van je btw af te dragen minus je voorbelasting, draag je af in de btw-aangifte. Btw-aangifte doe je digitaal door ofwel in te loggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk ofwel door een automatische koppeling te leggen met e‑Boekhouden.nl.

Hoe doe ik mijn eerste btw-aangifte?

Voor je eerste btw-aangifte heb je 2 opties: op papier of digitaal. Wanneer je je eerste btw-aangifte op papier moet doen, dan ontvang je hierover bericht van de Belastingdienst. Het is afhankelijk van de datum van je inschrijving bij de Kamer van Koophandel of je je eerste btw-aangifte op papier moet doen of al digitaal kunt indienen. Als er al een tijdvak voorbij is, dan krijg je waarschijnlijk het verzoek om je eerste btw-aangifte op papier te doen.

Voorbeeld: je start je bedrijf op 15 februari.

Je meldt je onderneming bij de Kamer van Koophandel op 2 augustus aan. In dat geval krijg je een papieren btw-aangifte voor de periode van 15 februari tot en met 30 juni. De btw-aangifte van het derde kwartaal doe je vervolgens online.

Digitaal aangifte doen, doe je door in te loggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk. Heb je een eenmanszaak in Nederland? Dan kun je inloggen met je DigiD.

Tip: heb je kosten gemaakt voor de start van je onderneming? Dan vraag je de btw van deze kosten in de eerste btw-aangifte die je indient terug.

Wanneer en hoe vaak moet je btw-aangifte doen?

Je kunt btw-aangifte per maand, per kwartaal of per jaar doen. Het merendeel van de ondernemers kiest voor btw-aangifte per kwartaal. De Belastingdienst zal dit in eerste instantie ook zo voor je instellen.

Dit is voor alle soorten ondernemingen hetzelfde. Dus voor eenmanszaken, vof's, maatschappen of bv's gelden dezelfde tijdslijnen.

De deadline voor iedere btw-aangifte is aan het eind van de maand volgend op het einde van het tijdvak. Een overzicht van alle tijdvakken en deadlines voor de btw-aangifte per maand, per kwartaal of per jaar vind je in dit artikel over btw-aangifte deadlines.

Voorbeeld: je doet aangifte per kwartaal.

Het eerste tijdvak van het jaar loopt dan van 1 januari tot en met 31 maart. Je btw-aangifte dient dan uiterlijk op 30 april van het jaar bij de Belastingdienst binnen te zijn. Let op: moet je btw betalen? Dan is deze datum (30 april) ook de uiterste betaaltermijn.

Tip: doe altijd op tijd aangifte. Ook al heb je geen omzet gemaakt in een periode, doe dan wel btw-aangifte. In dat geval vul je bij de omzet '0' in.

Btw-aangifte makkelijk uitgelegd

In deze video vertel ik hoe je je eerste btw aangifte indient bij de Belastingdienst. Veel startende ondernemers vinden het doen van btw-aangifte namelijk spannend en het is daarnaast een verplichting. Ik geef je ook meteen een aantal handige tips die je niet mag missen.

Btw terugkrijgen

Op de inkopen en investeringen die je doet als ondernemer zit vaak btw. Dit heet ook wel voorbelasting. Ben je ondernemer voor de omzetbelasting? Dan kun je deze voorbelasting terugvragen. Tel alle btw op je facturen van inkopen en investeringen bij elkaar op. Bij je btw-aangifte vul je dan het totaal aan betaalde btw in onder het kopje 'Voorbelasting' in rubriek 1.

Neem hierbij alle facturen mee die je hebt ontvangen in het afgelopen kwartaal. De datum van de betaling is hierbij niet van belang.

Bijvoorbeeld: je hebt een factuur met btw binnen gekregen op 21 juni. Deze factuur betaal je op 7 juli. De btw vraag je al wel terug in de btw-aangifte van het tweede kwartaal, dus in juni.

Btw over je verkopen

Op iedere verkoopfactuur die je verstuurt naar een klant, zet je btw. Dit kan 9% of 21% zijn. Het percentage is afhankelijk van de producten of diensten die je levert. Het standaard btw-tarief is 21%. Het verlaagde 9% tarief geldt voor bijvoorbeeld etenswaren. Maar ook voor sommige diensten zoals kledingreparaties of kappers. Met het 0% tarief krijg je te maken als je zaken gaat doen met het buitenland.

In je btw-aangifte vul je de bedragen in die je hebt gefactureerd aan je klanten (omzet) en de btw die je hierover gerekend hebt. Alle btw over je omzet is je totaal af te dragen btw. We noemen dit af te dragen btw en niet zozeer te betalen btw. De btw op de verkoopfacturen is namelijk nooit echt van jou, maar altijd van de Belastingdienst. Jouw onderneming houdt het alleen in bewaring, vandaar af te dragen.

Welke facturen neem je mee? Hierbij geldt ook dat je kijkt naar de factuurdatum. De datum van de betaling is niet van belang. Je neemt alle facturen mee die je in het kwartaal hebt gefactureerd. Heb je op 18 maart een factuur verstuurd, maar komt de betaling op 4 april binnen? Dan neem je deze factuur mee in de aangifte van het eerste kwartaal.

"Controleer via Mijn Belastingdienst Zakelijk of de Belastingdienst je (juiste) bankrekeningnummer heeft. Hebben ze dat namelijk niet, dan krijg je eerst een brief met het verzoek om je rekeningnummer door te geven. Hierdoor wacht je nog langer op je geld."

Btw betalen

Het aangifteprogramma zal een totaal bedrag geven aan af te dragen of te ontvangen btw. Moet je btw afdragen? Zorg dat het op de uiterste betaaltermijn bij de Belastingdienst binnen is.

Heb je de aangifte via de website van de Belastingdienst ingevuld? Scroll dan naar beneden in de ingediende aangifte. Hier staat het rekeningnummer en het betalingskenmerk van de Belastingdienst. Ze sturen je geen aparte brief of bevestiging.

Krijg je btw terug omdat je meer btw hebt betaald over je kosten dan op je verkoopfacturen staat? Dan krijg je binnen 8 weken nadat je de aangifte hebt ingediend, bericht van de Belastingdienst. Het geld staat dan binnen 1 week na deze brief op je bankrekening.

 

De Tip van Marjan Heemskerk

Gebruik de vooraf ingevulde btw-aangifte in e‑Boekhouden.nl. Hierin staan alle bedragen al direct in de juiste rubriek ingevuld. Hierdoor voorkom beginnersfouten in je btw-aangifte en onnodige boetes van de Belastingdienst. Met 1 druk op de knop verstuur én betaal je je btw-aangifte direct aan de Belastingdienst.

Voor startende ondernemers is e‑Boekhouden.nl gedurende de eerste 15 maanden van je onderneming geheel gratis. Zonder beperkingen of verplichtingen. Maak hier je gratis account aan.

Claim nu
15 maanden gratis

Veelgestelde vragen over je btw-aangifte

Hoe doe ik btw-aangifte?

     
Door in te loggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk - Inloggen voor ondernemers. Je kunt ook een automatische koppeling maken tussen e‑Boekhouden.nl en de Belastingdienst. Zo kun je met één druk op de knop je btw-aangifte direct vanuit je online boekhouding doorzetten naar de Belastingdienst.

Hoe vraag ik btw terug?

     
Btw op de inkoop- en investeringsfacturen kun je terugvragen. Dit doe je door de btw op deze facturen in te vullen, in de rubriek 'Voorbelasting' in je btw-aangifte.

Hoe moet ik btw betalen na mijn btw-aangifte?

     
Het saldo van de af te dragen btw over je omzet minus de btw over je inkopen (voorbelasting), draag je af aan de Belastingdienst. Gebruik hiervoor het rekeningnummer en betalingskenmerk van de Belastingdienst. Dit kun je vinden onderaan je ingediende btw-aangifte. Je kunt ook een automatische koppeling maken tussen e‑Boekhouden.nl en de Belastingdienst. Dan kun je je btw-aangifte direct betalen met iDeal.

Wil jij een voorsprong nemen?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang praktische tips die jou op weg helpen met de boekhouding.

Ook interessant voor jou

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie