Gratis uitproberenZonder verplichtingen
Party popper
Exclusief in januari: 12 maanden 50% korting op al onze pakketten. Claim nu, zonder verplichtingen!
Nieuwjaarsactie: 50% korting. Claim nu
Sluiten

Het juiste btw-tarief

Registeraccountant (RA)

  Geplaatst: 23-10-2023

  Laatst geüpdatet: 14-01-2025

Voor de btw zijn er verschillende tarieven. Wat de juiste tarieven zijn, hoe je de verschillende btw-tarieven verwerkt en hoe je je online boekhoudprogramma inricht met verschillende btw-tarieven lees je in dit artikel.

Inhoudsopgave

De verschillende btw-tarieven

De btw-tarieven zijn 21%, 9% en 0%. Daarnaast hebben we nog btw-vrijgestelde diensten. Het standaard btw-tarief is 21%. Dit geldt voor alle producten of diensten die niet 9%, 0% of vrijgesteld zijn.

"Het 0% tarief pas je toe als je goederen levert naar het buitenland. Of bij de levering en installatie van zonnepanelen."

Het verlaagde tarief is 9%. Dit geldt voor onder andere etenswaren, boeken, geneesmiddelen en kunst. Er zijn ook diensten die dit verlaagde tarief hebben. Bijvoorbeeld de reparatie van fietsen, schoenen en kleding. Maar ook aan de kapper, onderhoudswerkzaamheden aan woningen ouder dan twee jaar, personenvervoer, het aanbieden van kampeerplaatsen of de verhuur van kamers voor korte tijd geld het tarief van 9%.

 

Let op: 'Btw verlegd' is eigenlijk geen apart btw-tarief. Maar een manier om de btw te verleggen naar een andere ondernemer.

Welke btw-tarieven zijn er?

In deze video leg ik je uit welke verschillende btw-tarieven er in Nederland zijn. Hoe je verschillende btw-tarieven in je onderneming gebruikt. En wat de voordelen zijn om een boekhoudprogramma te gebruiken om producten of diensten automatisch te voorzien van het juiste btw-tarief.

Hoe weet je het juiste btw-tarief?

Ga je nieuwe producten of diensten aanbieden? Doe dan onderzoek naar het juiste btw-tarief. De keuze voor het 9% tarief is bijvoorbeeld niet altijd voor de hand liggend. Een goed voorbeeld zijn ijsjes met alcohol erin. Alle soorten alcohol hebben een 21% btw-tarief. Zit het in een ijsje? Dan is het 9%. Ook kan wet- en regelgeving in de loop der jaren worden aangepast.

Als je namelijk niet het juiste tarief gebruikt, kan de Belastingdienst dit bij een controle corrigeren. Zeker als je onterecht 9 of 0% btw hebt gehanteerd, kan je dat veel geld kosten. Je hebt dan namelijk te weinig btw afgedragen, iets dat je dan alsnog moet doen. Kleine kans dat je dan nog terug naar de klant gaat om je factuur te verhogen naar 21% btw.

Verschillende btw-tarieven in één bedrijf

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je producten en diensten met verschillende btw-tarieven verkoopt binnen één bedrijf. Kappersdiensten zijn bijvoorbeeld belast met 9% btw. Verkoop je daarnaast ook shampoo? Dan reken je hier 21% btw over.

 

Let op: Zorg ervoor dat je in jouw administratie goed onderscheid maakt tussen de verschillende btw-tarieven. Dit geldt ook voor je verkoopfactuur.

Btw-tarieven in je software

In je online boekhoudprogramma kun je onderscheid maken tussen de verschillende btw-tarieven per product of dienst. Richt dit aan de voorkant goed in. Dus selecteer het juiste btw-tarief per grootboekrekening. Vervolgens maak je een verkoopfactuur. Kijk dan goed of de juiste btw-tarieven per product of dienst zijn geselecteerd.

Als je dit namelijk secuur doet, wordt de btw-aangifte namelijk goed voorbereid door je online boekhoudprogramma. Dan kun je eenvoudig gebruikmaken van de vooraf ingevulde btw-aangifte.

 
 

De Tip van Marjan Heemskerk

Lever je goederen of diensten naar landen binnen de Europese Unie dan doe je naast btw-aangifte ook ICP-aangifte. Je maakt dan gebruik van andere btw tarieven. Hoe je ICP-aangifte doet en welke tarieven je dan gebruikt lees je in het artikel ICP-aangifte.

Veelgestelde vragen over het btw-tarief

Welke btw-tarieven zijn er?

     
Er zijn drie btw-tarieven. 21%, 9% of 0% btw.

Kun je verschillende btw-tarieven gebruiken binnen één bedrijf?

     
Ja, ieder product of dienst heeft zijn eigen btw-tarief. Zorg dat je dit onderscheid ook maakt binnen je administratie en verkoopfactuur.

Hoe kan mijn online boekhoudprogramma helpen bij verschillende btw-tarieven?

     
Door per product of dienst het juiste btw-tarief te koppelen, staat dit goed op je verkoopfacturen. Als je hier nauwkeurig in bent, staat de btw-aangifte vooraf ingevuld.

Wil jij een voorsprong nemen?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang praktische tips die jou op weg helpen met de boekhouding.

Ook interessant voor jou

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie