Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Rittenregistratie

  Geplaatst: 09-11-2023

  Laatst geüpdatet: 22-11-2023

Heb jij een auto aangeschaft voor jouw onderneming en rijd je hem ook privé? Dan is een rittenregistratie belangrijk voor jou. De rittenregistratie is een onderdeel van je administratie. Alles over de rittenregistratie en hoe jij deze bijhoudt lees je hier.

Inhoudsopgave

Rittenregistratie Belastingdienst

Wanneer je een auto aanschaft voor je onderneming mag je de kosten hiervan zakelijk aftrekken bij je belastingen. Gebruik je de auto ook (deels) privé, dan heeft dat gevolgen voor de aftrekbare autokosten van jouw onderneming. Bijvoorbeeld het betalen van bijtelling voor het privégebruik van de auto. Betaal je geen bijtelling, dan is een rittenregistratie wel verplicht. Betaal je wel bijtelling, dan is de rittenregistratie is niet verplicht.

Rittenregistratie app

De Belastingdienst heeft een aantal eisen gesteld waaraan een rittenregistratie moet voldoen. Zo moet je voor elke aparte rit een registratie schrijven. Een rittenregistratie app bespaart jou hiermee veel tijd. Je noteert namelijk makkelijk en snel aan het einde van de rit alle gevraagde gegevens in de app. Tegelijkertijd staan al je gegevens netjes bij elkaar waardoor je meteen een overzichtelijke rittenregistratie hebt.

Wat moet er in een rittenregistratie?

  • Merk van auto
  • Type auto
  • Kenteken van auto
  • Periode waarin je de auto gebruikt
  • Ritgegevens

Per rit vermeld je

  • Datum
  • Begin- en eindstand van de kilometerteller
  • Vertrek- en aankomstadres. (Let op: Rijd je vanaf je werkadres op en neer naar een afspraak? Dan heb je 2 ritten gemaakt)
  • De route die je hebt gereden, wanneer je niet de meest gebruikelijke route hebt genomen (bijvoorbeeld wanneer er een wegafsluiting is op de gebruikelijke route)
  • Of de rit privé of zakelijk is
  • De privé-kilometers (Dit is wanneer je tijdens een zakelijke rit omrijdt en privé kilometers maakt. Bijvoorbeeld even langs de supermarkt)
 
 

Tip: Gebruik de app

Met de app van e‑Boekhouden.nl registreer je eenvoudig je gereden kilometers in de urenmodule. Zo heb je jouw rittenregistratie altijd bij de hand. Handig wanneer je onderweg bent en direct je gemaakte kilometers wil registreren.

Claim nu
15 maanden gratis

Wanneer rittenregistratie bijhouden?

De Belastingdienst controleert aan de hand van steekproeven of zakelijke auto's ook privé gebruikt worden. Val jij onder de steekproef, dan vragen ze jou om een inzage in je rittenregistratie. Daarmee toon je aan dat je op jaarbasis niet meer dan 500 privékilometers hebt gereden. Heb je geen rittenregistratie en kun je dit daardoor niet aantonen? Dan moet je bijtelling betalen over het privégebruik van de auto. Het bedrag van de bijtelling verreken je met de autokosten van je onderneming.

 

Let op: Je moet je rittenregistratie minimaal zeven jaar bewaren. Persoonsgegevens mogen maar maximaal twee jaar op een server bewaard worden volgende de AVG-regelgeving. Download je rittenregistratie dus regelmatig en bewaar deze zorgvuldig in een digitaal of papieren dossier.

Vereenvoudigde rittenregistratie voor bestelauto's en rijinstructeurs

In enkele gevallen mag je gebruikmaken van de vereenvoudigde rittenregistratie.

Rittenregistratie bestelauto's

Wanneer je als ondernemer veel ritten rijdt met een bestelauto, dan mag je het bewijs voor aantal gereden privékilometer leveren met een combinatie van:

  • Een vereenvoudigde rittenregistratie
  • De zakelijke adressen in de administratie

Daarvoor gelden wel drie voorwaarden:

  1. Je houdt de vereenvoudigde rittenregistratie bij
  2. Privégebruik van de auto is tijdens werk- en lunchtijd niet toegestaan
  3. De zakelijke adressen staan in de administratie

Rittenregistratie rijinstructeurs

Ben je rijschoolhouder en geef je zelf rijles? Dan mag je voor de rijlessen die jij geeft de vereenvoudigde rittenregistratie gebruiken.

Ben je rijinstructeur? Dan hoef je per werkdag alleen de begin- en eindstand van je kilometerteller te vermelden. Je hoeft in dit geval de tussenstops bij je leerlingen niet te noteren.

Veelgestelde vragen

Is een rittenregistratie verplicht?

     
Een rittenregistratie is verplicht wanneer je jouw zakelijke auto enkel voor zakelijke kilometers gebruikt. Je betaalt dan ook geen bijtelling.

Wat is het verschil tussen ritten- en kilometerregistratie?

     
Een rittenregistratie gebruik je om te kunnen bewijzen dat je minder dan 500 kilometer per jaar privékilometers maakt met een auto van de zaak. Hierbij verantwoord je elke rit, zowel privé- als zakelijk. Wanneer je puur de zakelijke reiskosten wil bijhouden is een simpele kilometerregistratie al voldoende. In de kilometerregistratie houd je bij hoeveel zakelijke kilometers je maakt.

Wanneer moet je een rittenregistratie inleveren?

     
Je levert een rittenregistratie in wanneer de Belastingdienst dit tijdens een controle bij jou opvraagt.

Wanneer hoef je geen rittenregistratie bij te houden?

     
Wanneer je bijtelling voor privékilometers betaald, hoef je geen rittenregistratie bij te houden

Probeer nu gratis uit!

Voor startende ondernemers is het online boekhoudprogramma e‑Boekhouden.nl de eerste 15 maanden van hun onderneming helemaal gratis. Je kunt dan zonder beperkingen online boekhouden en factureren, inclusief alle geavanceerde functies als bankkoppelingen, scan & herken en gebruik van de mobiele app.

Claim nu
15 maanden gratis

Ook interessant voor jou

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie