Consolidatie
Misschien heb je wel eens gehoord van financiële consolidatie bij bedrijven. Maar wat is het precies, is het verplicht en hoe pas je het toe? Dat lees je in dit artikel.
Consolidatie heeft trouwens meerdere betekenissen (zoals een medische en een bestuurskundige betekenis), maar hier gaat het over de boekhoudkundige term consolidatie.
Wat is consolidatie?
Consolidatie is het samenvoegen van alle financiële gegevens van jouw moeder- en dochterbedrijven. Zo ontstaat er een complete jaarrekening voor je hele bedrijf. Op die manier zie je, in één overzicht, wat de financiën zijn van alle onderdelen van jouw bedrijf, in plaats van alles in aparte overzichten. Consolideren doe je alleen als de dochterondernemingen samen een groep vormen met een centrale leiding. Dit samen is de zogenaamde groepsmaatschappij.
Voordelen consolidatie
Het voordeel van consolidatie is dat je in een keer voor het hele bedrijf ziet wat de financiële situatie is. Ook zie je in een oogopslag welke onderdelen het beste presteren, maar ook welke het minder goed doen.
Is consolidatie verplicht?
Als groepshoofd van verschillende dochterondernemingen kan het verplicht zijn om bij de jaarrekening alle dochterbedrijven mee te nemen. Bespreek daarom met jouw accountant/boekhouder of consolidatie voor jouw bedrijf verplicht is.
Wanneer gebruik je consolidatie?
Er zijn verschillende redenen om consolidatie toe te passen:
- Als je verschillende rechtspersonen of rechtsvormen gebruikt. Bijvoorbeeld als je een stichting en eenmanszaak voert, onder één bedrijf. Je kunt de cijfers van beide onderdelen dan samenvoegen, via consolidatie.
- Als je bedrijven hebt in verschillende landen, dus meerdere vestigingen van hetzelfde moederbedrijf.
Hoe pas je consolidatie toe?
Als je gaat consolideren, moet je meer doen dan alleen de gegevens van alle onderdelen bij elkaar optellen. Denk hierbij aan de balans en de winst-en-verliesrekening. Je moet namelijk ook gebruik maken van ‘eliminatieboekingen’. Alle transactie die tussen de verschillende losse onderdelen hebben plaatsgevonden, moet je weghalen (oftewel ‘elimineren’). Op deze manier blijven alleen de transacties met derden over.
Zelf toepassen?
Zoals je kunt zien is het toepassen van consolidatie in een boekhoudkundig en technisch proces. Dit wordt daarom bijna altijd door een accountant of boekhouder gedaan. Ben je op zoek naar een goede accountant om je te ondersteunen? Kijk op onze accountantslijst voor een betrouwbare accountant of boekhouder bij jou in de buurt.