Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Cashflow - Kasstroom

De geldstromen van jouw onderneming zijn een belangrijk onderdeel van je financiële strategie. Wanneer je bijvoorbeeld een aantal rekeningen moet betalen is een gezonde liquiditeit belangrijk.

Als je nog geld van klanten moet krijgen, en je rekeningen nu niet kan betalen, dan is de cashflow niet in orde. Je kunt daardoor te maken krijgen met betalingsproblemen. Wij geven je graag meer informatie en tips over een positieve cashflow, zodat je geldstromen goed inzichtelijk zijn.

Wat is cashflow?

De betekenis van cashflow (Engelse term) is kasstroom. Deze term wordt vaak gebruikt om aan te geven hoeveel geld er binnenkomt en ook weer uitgaat. Het is de graadmeter voor de levensvatbaarheid van een bedrijf. Bij een negatieve cashflow gaat er meer geld uit dan dat er binnenkomt, waardoor je failliet zou kunnen gaan.

Vergelijk het eens met een huishouden. Als je aan het einde van de maand niet genoeg geld hebt om je boodschappen en hypotheek te betalen, heb je een negatieve cashflow. Jouw uitgaven zijn groter dan de inkomsten, waardoor je moet lenen of je spaargeld moet opmaken. Als dit te lang duurt, ga je failliet.

cashflow - kasstroom

Waarvoor wordt cashflow gebruikt?

Inzicht in jouw cashflow is erg belangrijk om te meten hoe het met je bedrijf gaat. Als je veel facturen hebt verstuurd, staat dit op de winst- en verliesrekening als winst. Terwijl de cashflow pas positief is op het moment dat deze facturen ook daadwerkelijk zijn betaald. Een negatieve cashflow kan betekenen dat je failliet gaat, terwijl dit bij een negatieve winst niet het geval is.

Cashflow berekenen

Hoe bereken je de cashflow van jouw onderneming? Dit kan door het maken van de volgende rekensom; je trekt al het geld dat je uitgeeft van het bedrag dat er bij je bedrijf binnenkomt in een bepaalde periode.

Inkomend geld – uitgaand geld = cashflow

Bij deze berekening moet je rekening houden met alle inkomsten en uitgaven van jouw bedrijf, dus bijvoorbeeld ook belasting en inkomsten uit eventuele beleggingen.

 

Hulp bij het berekenen van het kasstroomoverzicht

 

Boekhoudprogramma

Gebruik het boekhoudprogramma van e‑Boekhouden.nl, zodat je eenvoudig jouw kasstroom beheert.

Hierdoor krijg je meer inzicht in de inkomsten en uitgaven van jouw onderneming. Probeer e‑Boekhouden.nl gratis en vrijblijvend uit.

Meld je nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

 

Tijdelijke negatieve cashflow

Een tijdelijke negatieve cashflow kan altijd gebeuren. Als je een keer moet investeren, kan het zijn dat je die maand een negatieve cashflow hebt. Dit is zeker geen ramp als de cashflow de rest van het jaar weer positief is. Vergeet in ieder geval niet om dit goed in de gaten te houden.

Tips voor een gezondere kasstroom

  • Zorg dat klanten je facturen makkelijk en snel kunnen betalen, door bijvoorbeeld een iDeal-link op je facturen te plaatsen. Dit betekent vaak dat je je geld sneller ontvangt.
  • Bied meerdere betaalopties aan, zodat je klant altijd een mogelijkheid heeft om te betalen.
  • Vermeld de betalingsvoorwaarden op je facturen, zodat de klant hiervan op de hoogte is.
  • Betaal je eigen facturen zo laat mogelijk, maar wel binnen het betalingstermijn.

Kasstroomoverzicht

Het kasstroomoverzicht word altijd afgesloten met een aansluiting op de begin- en eindsaldi van de liquide middelen van jouw onderneming.

Deze wordt onderverdeeld in drie onderdelen:

  • Operationele activiteiten.
  • Investeringen.
  • Financieringen.

De zakelijke balans en de resultatenrekening geven onvoldoende inzicht over hoe liquide bedrijfsmiddelen precies zijn besteed. Daarom is er een berekening nodig die de kasstroom in beeld brengt.

Directe methode

De directe methode is gebaseerd op de grootboekkaarten van alle liquide middelen van jouw onderneming. Door de kas- en bankoverzichten te controleren krijg je een overzicht van alle inkomsten en uitgaven.

Indirecte methode

Bij de indirecte methode word er uitgegaan van het bedrijfsresultaatIn het bedrijfsresultaat zijn gegevens verwerkt waar je correcties op toe kunt passen voor het inzichtelijk maken van het kasstroomoverzicht. Denk hierbij aan specifieke kosten, afschrijvingen en voorzieningen.

 


Veelgestelde vragen  
 

Wat is kasstroom?

Groen vinkje      
De betekenis van kasstroom is geldstroom of ook wel cashflow genoemd. Ondernemers gebruiken deze betekenis om het verschil tussen inkomsten en uitgaven over een bepaalde periode (een maand, een jaar) van hun onderneming in kaart te brengen.

Wat is een kasstroom analyse?

Groen vinkje      
Een kasstroom analyse is een financieel overzicht waarbij je inzicht krijgt over de verdeling van liquide middelen van jouw onderneming. Zo kun je in een specifieke periode bekijken hoe geld in en uit jouw bedrijf stroomt. Door het opstellen van een kasstroomoverizcht krijg je sneller inzichtelijk hoeveel geld er beschikbaar is.

Wat is een cashflow plan?

Groen vinkje      
Door middel van een cashflow planning maak je bedrijfsmatig inzichtelijk wanneer je overtollig geld (excess cash) verwacht. Hierdoor kun je bijvoorbeeld financiële reserveringen plannen voor investeringen of het uitkeren van dividend. Cashflow planning vertelt je precies hoeveel geld je onderneming veilig kan investeren of uitkeren.
 

Probeer ons boekhoudprogramma nu gratis uit

Wil je ook gemakkelijk jouw cashflow inzichtelijk maken vanuit je boekhouding? Maak dan gebruik van e‑Boekhouden.nl.

Voor ondernemingen die al een langere periode zakelijk actief zijn hebben we een proefperiode van 14 dagen. Wanneer je korter dan 15 maanden geleden met je bedrijf gestart bent, dan is e‑Boekhouden.nl gedurende de eerste 15 maanden van je onderneming volledig gratis en geheel vrijblijvend. Je kunt dan zonder beperkingen online boekhouden en factureren, inclusief alle geavanceerde functies als bankkoppelingen, scan & herken en gebruik van de mobiele app.

Meld je nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

 

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie