Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Afsluiten boekjaar

Jouw boekhouding aan het einde van het jaar

Aan het einde van het jaar wil je jouw boekhouding helemaal op orde hebben. Daarom hebben we de belangrijkste zaken die je tegen kunt komen aan het einde van het boekjaar en het begin van het nieuwe jaar op een rij gezet.

Afsluiten boekjaar in e‑Boekhouden.nl

 

 

Checklist afsluiten boekjaar

Het is belangrijk om ieder boekjaar in e‑Boekhouden.nl goed af te sluiten. Als jouw boekhouding helemaal op orde is aan het einde van het jaar geldt dat ook gelijk voor het begin van het nieuwe jaar. Jouw balans staat bijvoorbeeld weer op nul en alle saldo’s kloppen weer. Volg het onderstaande stappenplan en zo maak je met onze checklist meteen een goede start voor het nieuwe jaar, en zijn jouw gegevens meteen up-to-date.

Stap 1: Banksaldo controleren

Voordat je het boekjaar afsluit, controleer je of alle cijfers kloppen. Je bekijkt bijvoorbeeld altijd of het banksaldo in de boekhouding hetzelfde is als het daadwerkelijke saldo op de bankrekening. Dit controleer je in e‑Boekhouden.nl door de balans per 31 december te vergelijken met jouw banksaldo op die datum.

Als het banksaldo niet klopt, zoek je uit wat hiervan de oorzaak is. Dat kan bijvoorbeeld een afschriftregel zijn op je bankrekening die niet is ingevoerd in de boekhouding. Wanneer het saldo van de je bankrekening en het saldo in e‑Boekhouden.nl hetzelfde zijn, ga je verder naar de volgende stap.

Bekijk voor meer informatie ook het Knowledgebase-artikel Banksaldo controleren.

Stap 2: Afschrijvingen boeken

Heb je afgelopen jaar een grotere aankoop gedaan? Bijvoorbeeld een nieuwe PC? Dan mag je de kosten hiervan niet in één keer boeken als uitgave. Je gebruikt een computer meerdere jaren en dus moet je het verlies ook verdelen over het aantal jaren dat je deze gebruikt. Een computer gebruik je bijvoorbeeld zo’n vijf jaar. De kosten van de computer verdeel je dus over vijf jaar. Dit geldt voor alle zakelijke aankopen van meer dan 450 euro. Die aankopen noemen we ook wel bedrijfsmiddelen.

e‑Boekhouden.nl heeft een speciale Vaste Activa module waarin je bedrijfsmiddelen invoert. Het systeem regelt de afschrijving daarna helemaal automatisch.

Meer informatie over het boeken van afschrijvingen in e‑Boekhouden.nl vind je in het Knowledgebase-artikel Afschrijvingen boeken.

Stap 3: Voorraad actualiseren

Heb je een fysieke voorraad? Bijvoorbeeld van producten die je verkoopt in een winkel of materialen die je gebruikt bij jouw werkzaamheden? Dan moet je periodiek, en aan het einde van het jaar, de waarde van de voorraad bijwerken. Je bekijkt dan wat de totale waarde van jouw voorraad op dat moment is. De waarde van je voorraad verandert bij iedere verkoop en inkoop. Als jij voorraad verbruikt of verkoopt, daalt de waarde van de voorraad. Als je nieuwe voorraad inkoopt, stijgt de waarde juist. Dit proces houd je eenvoudig bij in de Voorraadmodule van e‑Boekhouden.nl.

Aan het einde van het jaar bereken je de totale waarde van jouw voorraad. Deze waarde moet kloppen met wat er in je boekhouding staat.

Bekijk voor meer informatie over de Voorraadmodule ook het Knowledgebase-artikel Voorraad actualiseren.

Stap 4: Saldo balans op 0 zetten

Als je de eerste drie stappen hebt doorlopen, kun je het jaar afsluiten. Je gaat daarom als eerste de balans van het afgelopen jaar weer op 0 zetten. Dit doe je door het resultaat van het boekjaar te verwerken. Dat betekent dat je de winst of het verlies van dat jaar (het resultaat) gaat verrekenen. Dit kan bijvoorbeeld door de winst te verdelen onder een aantal vennoten of deze simpelweg over te boeken naar jouw privérekening.

Hoe je dit doet in e‑Boekhouden.nl lees je in het Knowledgebase-artikel Saldo balans op 0 zetten.

Stap 5: Boekjaar blokkeren

Als je alle stappen hebt doorlopen, is het belangrijk dat je het boekjaar blokkeert, zodat je niet per ongeluk nog wijzigingen kunt doen in dat boekjaar. Het is daarom handig om een afgelopen boekjaar te blokkeren voor invoer. In e‑Boekhouden.nl doe je dit via ‘Beheer > Geavanceerd > Afgesloten periodes’. Je kunt vanaf dat moment niets meer wijzigen in de afgesloten periode. Wil je toch nog iets wijzigen of corrigeren? Dan kun je een periode altijd weer (tijdelijk) heropenen.

Meer informatie over het blokkeren van een boekjaar vind je in het Knowledgebase-artikel Boekjaar blokkeren.

Overige vragen

Je hebt misschien ook andere vragen aan het einde van het jaar. We hebben nog een aantal veel bezochte artikelen uit onze Knowledge-base op een rijtje gezet:

Je vindt deze en andere artikelen altijd terug in onze Knowledgebase. Deze is toegankelijk via de Support-knop in het inloggedeelte van e‑Boekhouden.nl.

Gratis uitproberenZonder verplichtingen

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie